(Kinder)fysiotherapie, Ergotherapeuten, Logopedisten, oefentherapeuten, Studiedagen
We zien steeds meer kinderen met aandachtsproblemen. Tijdens deze studiedag leert u omgaan met het model ‘Werken met Aandacht’ en leert u welke voorwaarden nodig zijn voor aandacht. Op basis van inzichten uit de neuropsychologie, de ergotherapie en de sensorische informatieverwerking leert u een passende interventie- of begeleidingsstrategie te bepalen. Deze studiedag is geschikt voor iedereen die met kinderen met aandachtsproblemen werkt.
Studiedag: Werken Met Aandacht (WMA)
Korte inleiding
Deze studiedag is gebaseerd op het boek: werken met aandacht, gericht op werkhoudingsproblemen van kinderen van 6 tot 16 jaar op school. Voor een goede werkhouding is meer nodig dan alleen een goede concentratie. Lichamelijke factoren, alertheid/activatie en motivatie zijn belangrijke voorwaarden. Deze voorwaarden zijn uitgewerkt in het model ‘Werken met Aandacht’. Vanuit inzichten uit de neuropsychologie, de ergotherapie en de theorie rondom de Sensorische Informatieverwerking wordt er vanuit een breed referentiekader gekeken naar werkhoudingsproblemen bij Kinderen.
Lees meer:
Begeleidingsmethodieken voor kinderen met aandachtsproblemen op school zijn vaak gericht op bewuste, cognitieve processen. Dat terwijl een groot deel van onze informatieverwerking niet bewust plaatsvindt. In het boek Werken met Aandacht wordt een vragenlijst en een model besproken en gebruikt dat in vier niveaus (problemen in) de werkhouding analyseert.
Nadat de neuropsychologische basis van het model is uitgewerkt, wordt op een praktische manier beschreven hoe diagnostiek en behandeling van problemen op de vier niveaus zou kunnen plaatsvinden. De (pilot) vragenlijst Werken Met Aandacht maakt deel uit van het boek. Het laatste deel van het boek bevat vele praktische tips om in de klas om te gaan met problemen in de werkhouding.
Hoewel bij het deel ‘Alertheid’ de zintuiglijke informatieverwerking centraal staat, wordt ook nadrukkelijk ingegaan op andere factoren die van invloed zijn op de werkhouding.
Voor meer informatie over deze methode:
Zie www.hco.nl of www.bazalt.nl.
Leerdoelen:
De deelnemer
Locatie datum
Leiden Oude vest 91 zaterdag 11 juni 2022
Tijd: 9.30 uur – 16.00 uur
Kosten €175,- inclusief lunch en les materiaal, zonder het boek Werken met Aandacht
Doelgroepen en Accreditatie:
Ergotherapeuten 5 punten
Logopedisten 5 punten
Oefentherapeuten 5 punten
Kinderfysiotherapeuten aangesloten bij keurmerk 5 punten
Kinderfysiotherapeuten aangesloten bij het KNGF zijn van harte welkom, maar er wordt geen accreditatie aangevraagd. Let op; omdat deze studiedag in het verleden is afgewezen voor accreditatie door het KNGF, is het ook niet mogelijk om deze op te voeren voor punten in het beroepsgerelateerde deel van het KRF.
Aantal deelnemers
Minimaal 10 maximaal 18
Studiebelasting:
Naast de aanwezigheid zijn er geen extra SBU.
Docent
Dr.André Rietman kinder- en jeugdneuropsycholoog,