Logopedisten, Opleidingen
In deze module leert u met behulp van kennis en inzichten vanuit de Sensorische Informatieverwerking logopedische zorgvragen te behandelen en begeleiden. Na afloop van de cursus kunt U de keuzes voor de behandelvariabelen (kindvariabelen, omgevingsvariabelen, materiaal variabelen en interactievariabelen) motiveren en onderbouwen op basis van kennis, evidence en best practice en maakt u uw eigen handelen transparant voor anderen. U beschikt over de benodigde theoretische kennis om uw handelen te kunnen motiveren en onderbouwen. Deze module is voor logopedisten die de basismodule Sensorische Informatieverwerking hebben afgerond.
Deze module is voor logopedisten die de basismodule sensorische informatieverwerking hebben afgerond. De logopedist integreert de kennis en inzichten vanuit de sensorische informatieverwerking in de begeleiding en behandeling van kinderen. De logopedist motiveert en onderbouwt de keuzes voor behandelvariabelen (kindvariabelen, omgevingsvariabelen, materiaal variabelen en interactievariabelen) op basis van kennis, evidence en best practice en maakt zijn eigen handelen transparant voor anderen.
Anders Kijken naar Kinderen
Oude Vest 91
2312XT
Leiden
Telefoon 071 8876472
Internet: www.anderskijkennaarkinderen.nl
e-mail: info@anderskijkennaarkinderen.nl
Inhoudelijke vragen: Miriam Hufen
Organisatorische vragen: Annemieke Caminada
najaar 2016 VOL!
Logopedisten met een afgeronde basismodule sensorische informatieverwerking
minimaal 8 max 16
Docenten:
Miriam Hufen (ergotherapeut), Lonneke Winters (logopedist), Karin Brinkman (logopedist), André Rietman (Ergotherapeut, GZ-psycholoog, kinderneuropsycholoog) , Tiana van Oosten (Logopedist), Rozemarijn Kuipers (logopedist), Patricia Quicken (logopedist), Andrea Bottemanne (logopedist), Anita van Eeden (logopedist), Edwin Harms (kinderfysiotherapeut, Ambulant Dienstverlener, oplossingsgericht coach), Ammelie van Beurden (haptotherapeut), Marjolein Coppens (logopedist en wetenschapper), Marion Taal (logopedist en wetenschapper), Annelies Vriends (logopedist)
Locatie:
Oude Vest 91 te Leiden
Prijs:
€1525,- inclusief cursusmateriaal , koffie/thee en lunch. Exclusief verplichte literatuur
Scholingslijnen
In de behandelmodule zijn de volgende leerlijnen en doelstellingen verwerkt:
Kennisleerllijn:
De logopedist
Analyseleerlijn:
De logopedist:
(Behandel)Vaardighedenleerlijn:
De logopedist:
Communicatieleerlijn
De logopedist:
Anders Kijken naar Kinderen (AKK) is in 1995 gestart met het organiseren van cursussen met betrekking tot Sensorische Informatieverwerking (SI), destijds met name voor logopedisten. In de loop der jaren heeft de doelgroep van AKK zich uitgebreid naar andere paramedische beroepsgroepen (ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, leerkrachten en groepsleiding, psychologen en pedagogen. Kortom, iedereen die werkt met baby’s, kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen en een brede kijk wil hebben op de ontwikkeling, het welzijn en het welbevinden van de individu. Naast cursussen organiseren wij workshops, informatiebijeenkomsten, congressen en mogelijkheden voor individuele of groepsgerichte intervisie/supervisie. AKK kiest voor een insteek waarbij de zintuigen en de zintuiglijke informatieverwerking in een breed ontwikkelingsperspectief worden geplaatst.
Sensorische informatieverwerking is nooit een doel op zich, maar is altijd gekoppeld aan de participatie van de individu in het dagelijks functioneren. Dit kan zijn thuis, een woonomgeving, op school, op een werkplek of in de vrije tijd. De zorg of begeleiding wordt afgestemd op de individuele behoefte van de persoon. Iedere ontwikkelings- en levensfase, iedere context vraagt om een andere kijk op prikkelverwerking.
Het belang van onze huidige kijk op zintuigen in de normale en veranderende ontwikkeling wordt steeds meer door wetenschap ondersteund en er wordt veel onderzoek naar en over de zintuigen gepubliceerd. Het benoemen van sensorische problemen bij Autisme Spectrum Stoornissen (SS) in de DSM 5 heeft tot erkenning van deze problematiek geleid die verder gaat dan alleen der wereld van ASS. Wetenschappelijk onderzoek naar allerlei vormen van zintuiglijke verwerking heeft mede daardoor een boost gekregen.
AKK volgt deze ontwikkelingen rondom de theorie en praktijk op de voet door het volgen van wetenschappelijk onderzoek, het bijwonen van internationale congressen en door werkoverleg met collega’s en wetenschappers. Wij kijken hierdoor vanuit een breed en gefundeerd perspectief naar zintuigen en Sensorische Informatieverwerking. De modules zijn gebaseerd op kennis uit de paramedische beroepen, de anatomie, de (neuro- en ontwikkelings-)psychologie, pedagogiek, gezondheidswetenschappen, neurobiologie en motorische-ontwikkelingstheorieën.
AKK zorgt doorlopend voor vernieuwing en actualisatie van kennis en vaardigheden met betrekking tot de functie en werking van de zintuigen gerelateerd aan de beroepspraktijk. We zijn betrokken bij wetenschappelijke onderzoeksprojecten (zoals bij een recent bij ZonMw ingediend project) en werken samen met professionals wereldwijd. Deze theorieën, inzichten en kennis worden gerelateerd aan de prikkelverwerking en vertaald naar de dagelijkse en functionele praktijk. Een team van docenten met verschillende professionele achtergronden draagt zorg voor de implementatie van theorie naar praktijk, maar ook voor het ondersteunen van praktisch handelen vanuit de theorie.
In het handelen van de therapeut staan functionaliteit en participatie voorop. Dat betekent dat voor de invulling van de therapie/begeleiding in onze modules zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van strategieën die ingezet kunnen worden in het dagelijks leven en bij voorkeur in de natuurlijke context. Het streven is om de cliënt zo optimaal mogelijk te laten participeren en om de ontwikkeling positief te beïnvloeden, de gezondheid en zelfredzaamheid te bevorderen, eventuele achteruitgang te voorkomen en, niet als minste, om te kunnen beleven: de kwaliteit van leven te bevorderen. Dit vraagt om een goede samenwerking met het kind (en eventueel diens ouders/verzorgers) of de volwassene en een individuele afstemming met behulp van een methodisch handelingsplan. Hierbij worden zowel bottom-up als top-down strategieën ingezet.
Het “Anders Kijken, vanuit de zintuigen en prikkelverwerking” naar de unieke mens met zijn persoonlijke sensori-motorische kansen en kwetsbaarheden biedt perspectieven in onderzoek, behandeling en begeleiding van kinderen en hun ouders, jongeren, volwassenen en ouderen.
Ons einddoel is om deelnemers op basis van kennis vanuit zowel ‘evidence’ als vanuit ‘best practice’, onderzoeks- en interventiestrategieën aan te reiken waar weloverwogen en kritisch een keuze uit kan worden gemaakt binnen het proces van screenen, diagnosticeren en behandelen/begeleiden.