Ergotherapeuten, Opleidingen
Sensorische Informatieverwerking (S.I) is het kunnen opnemen, selecteren, waarnemen begrijpen en beleven van informatie die via de zintuigen wordt waargenomen en in het brein wordt verwerkt. De zintuigen liggen aan de basis van een zich ontwikkelend brein. Om adequaat te kunnen functioneren in het dagelijks leven is het belangrijk dat de zintuiglijke waarnemingen goed door het zenuwstelsel worden verwerkt. SI speelt een essentiële rol in de sensori-motore en sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen.
Recent onderzoek laat zien dat SI problemen ( te sterk, te weinig, zoekend of vermijdend of extreem reageren) geregeld voorkomen zowel bij kinderen met- als kinderen zonder stoornissen of beperkingen. In de DSM 5 worden de deze problemen expliciet genoemd bij kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen.
In deze module leert u met behulp van kennis en inzichten uit de Sensorisch Informatieverwerking ergo- of kinderfysiotherapeutische zorgvragen te onderzoeken en te behandelen. Na afloop van de cursus kunt U de keuzes voor de behandelvariabelen (kindvariabelen, omgevingsvariabelen, materiaal variabelen en interactievariabelen) motiveren en onderbouwen op basis van kennis, evidence en best practice en maakt u uw eigen handelen transparant voor anderen. U beschikt over de benodigde theoretische kennis om uw handelen te kunnen motiveren en onderbouwen. Uitgangspunten in deze module zijn de neuropschychologische verklaringsmodellen, samenwerking met ouders en andere betrokkenen en functionele behandeldoelen op participatieniveau.
Doelgroep:
ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten, oefentherapeuten
Voorkennis:
Deelnemers aan deze module moeten de Sensory Profile al kunnen uitrekenen en interpreteren. Cursisten die de SP nog niet kunnen scoren en interpreteren zijn verplicht voorafgaand een studiedag te volgen, er geldt dan een korting op deze dag van 50 euro.
Data:
Voorjaar 2021: op dit moment worden mensen op de wachtlijst benaderd voor deze module.
U kunt zich eventueel via de mail aanmelden voor de lijst van geïnteresseerden.
Kosten:
2000,00 inclusief cursusmateriaal en lunches. Exclusief verplichte literatuur.
Accreditatie:
Aantal deelnemers:
Minimaal 10 en tijdelijk maximaal 16 i.v.m. corona-richtlijnen
Algemene informatie:
Sensorische Informatieverwerking (S.I.) is het proces van het kunnen opnemen, selecteren en integreren van informatie die via de zintuigen wordt op opgenomen en door het zenuwstelsel wordt verwerkt. Deze verwerking zorgt ervoor dat er acties gegenereerd kunnen worden die aanpassing van een kind aan de steeds veranderende fysieke, persoonlijke en intermenselijke omgeving mede mogelijk maakt. De accurate intake en verwerking van sensorimotorische informatie ligt ten grondslag aan het kunnen participeren in het dagelijks leven;: van mobiliteit tot het kunnen functioneren op school, zelf verzorging, het deelnemen aan sport/spel en hobby activiteiten en intermenselijke interacties in het sociale leven. In iedere activiteit van het dagelijks leven zijn bewegen en zintuigen met elkaar verbonden.
Onderzoek van Ahn, Miller et all (2004)toont met de Short Sensory Profile aan dat in de perceptie van ouders 13,7 % van de schoolgaande kinderen de criteria voor sensorische informatieverwerkingsproblemen haalt . Andere studies noemen dat 5% van de totale populatie schoolgaande kinderen tussen de 4-14 jaar de criteria halen. (Ahn,R.R, Milberger S. McIntosh 2014,Little) L.M., Tomchek,S.D., Dunn,W. 2016).
Kinderen met sensorische verwerkingsproblemen laten vaker dan leeftijdsgenootjes problemen zien ten aanzien van zelf verzorging, mobiliteit en sociaal functioneren (Armstrong, 2013, Cascio, 2010, Bar-Shalita, 2008, Hochhauser, 2010). In dit proces van zintuiglijke verwerking kunnen veranderingen en problemen worden onderscheiden in het proces van registratie tot verwerking en het al dan niet adequaat kunnen reageren. Het is duidelijk dat de diversiteit hierin groot is omdat ieder kind, iedere context en ieder gezin uniek is
Verandering in aanleg en/of functie van het zintuig kunnen een veranderde registratie en daarmee een atypische sensorische informatieverwerking als gevolg hebben met een directe impact op alle ontwikkelingsdomeinen.
Ook beperkingen ten gevolge van een veranderde anatomische aanleg en/of functies in het bewegen hebben een inperking in het kunnen aanpassen aan een steeds veranderende fysieke en sensorische omgeving.
Bewegingsproblemen hebben een weerslag op de mogelijkheid om sensorische ervaringen op basis van eigen regie te ervaren en te beleven. Dit gaat vaak gepaard met een veranderde beleving maar ook frustratie en/of pijn. Hiermee wordt de ontwikkeling in brede zin belemmerd.
Kinderen met sensorische modulatieproblemen reageren sterk (hyper-responsief, juist minder of niet (hypo-responsief) op binnenkomende prikkels. Dit kan gevolgen hebben voor het totaal functioneren van het kind en het participeren in dagelijkse activiteiten (Baranek 1999, Armstrong et all 2013, Dunn et all 2017). Het proces van informatieverwerking is voor ieder kind in ieder gezin en in iedere context specifiek. .
Het belang van een analyse van sensorische informatieverwerkingsprocessen in de veranderende ontwikkeling bij stoornissen, beperkingen, gezondheidsproblemen en de gevolgen ten aanzien van een verminderde of veranderde participatie is inmiddels in meerdere wetenschappelijke onderzoeken beschreven.
Deze ontwikkelingen hebben een wirwar aan terminologieën opgeleverd waardoor interventies als paddenstoelen uit de grond schieten. Dat maakt het er voor ouders niet duidelijker op een juiste interventiekeuze te maken en vraagt om een professionele, gefundeerde en kritische houding van de (kinder)ergotherapeut en kinderfysiotherapeut. Kinderfysiotherapeuten en ergotherapeuten krijgen in de praktijk steeds vaker vragen rondom prikkelverwerking in relatie tot kwetsbaarheden en kansen in het dagelijks functioneren.
Er is op dit moment geen wetenschappelijk aangetoonde behandelmethodiek voor kinderen met een veranderde, dan wel afwijkende zintuiglijke informatieverwerking. Er is wel veel onderzoek gedaan naar de problemen die deze kinderen ondervinden in het dagelijks leven; dit maakt het aannemelijk dat sensorisch gerelateerde interventies kunnen werken en kansen bieden.
De therapeut brengt het functioneren vanaf de jonge leeftijd in kaart. Kennis van de normale sensomotorische ontwikkeling en mogelijke bedreigingen in een veranderde en zelfs afwijkende ontwikkeling in het functioneren van het kind maken preventie mogelijk, beperken gevolgen van functiestoornissen, vergroten activiteiten en bevorderen participatie.
Het kunnen doen van relevant onderzoek, d.w.z. het formuleren van de juiste onderzoeksvraag, het vinden van een grote onderzoeksgroep, het beperken van de hoeveelheid behandelvariabelen en het beschrijven van de behandelmethodiek blijkt tot nu toe nauwelijks haalbaar. Relevante bewegingswetenschappelijke, neurobiologische, neuropsychologische en gedragswetenschappelijke bronnen worden in deze module door de therapeut gebruikt om werkhypotheses te formuleren en te toetsten. Met behulp van evidence, best practice en last but not least klinische ervaring van experts worden keuzes gewogen en geprioriteerd. Zo kan de prikkelverwerking steeds weer al dan niet betrokken worden in het proces van klinisch redeneren en behandelen.
Het is nog steeds een misverstand dat de sensorische integratie therapie (S.I.) van Ayres dé behandelmethodiek is voor kinderen met welke vorm van prikkelverwerkingsproblemen dan ook. Reynolds et al. (2017) tonen dat er veel meer evidence based interventies mogelijk zijn in de ondersteuning van het kind met sensorische informatieverwerkingsproblemen en zijn ouders. Dat vraagt om een veelzijdiger benadering. Zo ontwikkelt het kinder ergo- en fysiotherapeutisch perspectief zich; het ondersteunen in functionele activiteiten in de context vraagt om maatwerk voor kind en ouder. Het integreren van sensorische informatie verwerking in het therapeutisch behandeltraject gericht op participatie is hierbij het uitgangspunt.
Deze module kent 4 leerlijnen
Scholingslijnen en doelstellingen:
In deze module zijn de volgende scholingslijnen en doelstellingen verwerkt:
– Kennislijn:
De deelnemer :
– Analyselijn:
De deelnemer:
– Vaardighedenlijn:
De deelnemer:
– Communicatielijn:
De deelnemer:
De analyse- en behandelleerlijn zijn gebaseerd op het Methodisch Handelingsplan dat als model gebruikt wordt in de behandeling van kinderen met SPD.
Uitgangspunten bij deze module:
Werkwijze:
Evidence aangestuurd (be)handelen:
U kunt bij Anders Kijken naar Kinderen verwachten dat er een stevig wetenschappelijk fundament ligt onder de gegeven lessen. Wij hechten er waarde aan beschikbaar wetenschappelijk onderzoek te integreren in onze modules. Wij hebben een uitgebreid netwerk aan contacten met wetenschappers, onderzoekers en professionals in- en buiten Europa. Hierdoor kunnen wij snel inspelen op nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in het werkveld en de vertaalslag maken naar het interventieproces.
Het begeleiden en het behandelen van kinderen (in samenwerking met ouders) en volwassenen vraagt om best practise. Wij werken met ervaren praktijkdocenten die de vertaalslag kunnen maken vanuit de theorie naar de praktijk.
We werken in deze module met een methodisch handelingsplan waardoor klinisch redeneren wordt gestimuleerd en elke stap uit het handelingsplan zo gemotiveerd en onderbouwd mogelijk kan worden gemaakt. In deze module staan de samenwerking met ouders, het kind en betrokkenen, het werken vanuit en met functionele zorgvragen, het werken aan doelen op participatieniveau en het transparant kunnen maken van het eigen handelen centraal. Er ligt naast het individu-specifieke behandel- en begeleidingstraject een accent op de kind-systeemgerichte begeleiding. Deze module is meteen toepasbaar in de praktijk en leidt tot functionele behandeltrajecten.
Inlichtingen en aanmelding:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Annemieke Caminada
071 8876472 (Bij voorkeur op maandagmiddag, dinsdag of vrijdag)
info@anderskijkennaarkinderen.nl
Literatuur:
De cursussyllabus wordt verzorgd door ‘Anders Kijken naar Kinderen’
en wordt op de eerste cursusdag uitgedeeld. U ontvangt op de eerste cursusdag de literatuurlijst en u kan dan de aanbevolen boeken bij ons inzien.
Verplichte literatuur
Studiebelasting:
Certificering:
Alle portfolio opdrachten moeten worden ingeleverd en uitgewerkt alvorens een certificaat wordt uitgereikt. Er mag niet meer dan 1 dagdeel gemist worden. De deelnemer krijgt de mogelijkheid om de gemiste uren bij een volgende module in te halen.
AKK draagt zorg voor het doorgeven van de accreditatiepunten aan de Kwaliteitsregisters voor Paramedici waarvoor deze module is geaccrediteerd.
Docenten:
Miriam Hufen; ergotherapeut, cursusleiding
John Bos; neuropsycholoog en fysiotherapeut
Lonneke Winters; logopedist
Robert de Hoog; kinderfysiotherapeut
André Rietman; neuropsycholoog en ergotherapeut
Edwin Harms; fysiotherapeut, ambulant begeleider en coach
Tiana van Oosten; kinderfysiotherapeut
Chantal O’Dwyer-Huiskes; kinderfysiotherapeut
Leonie Rademaker; kinderfysiotherapeut
Inschrijving:
U kunt zich op de volgende manieren inschrijven voor deze cursus:
Algemene voorwaarden:
AKK hanteert de algemene voorwaarden zoals deze door de NRTO Nederland zijn voorgeschreven en getoetst. U kunt deze vinden op deze website op de homepage onderaan in de blauwe balk