Logopedisten, Opleidingen
module sensorische informatieverwerking voor logopedisten die met kinderen werken. Articulatieproblemen, communicatieproblemen, wederkerig contact, kritisch eetgedrag
Cursus : Inleiding Sensorische Informatie verwerking voor logopedisten
Heb je interesse in een praktische inleidende cursus over zintuigen en de basiskennis van de prikkelverwerking die specifiek voor logopedisten ontwikkeld is en met name door logopedisten gegeven wordt? Dan is deze module wellicht een goede keuze. Deze compacte 4-daagse inleidende cursus vormt de basis voor vervolg modules en studiedagen. Na deze cursus kan je bijvoorbeeld de module selectieve eters gebaseerd op de SOS feeding approach volgen en kun je aansluiten bij studiedagen van AKK.
Sensorische Informatieverwerking (S.I) is een samenspel tussen de hersenen en de zintuigen. Om adequaat te kunnen functioneren in het dagelijks leven is het belangrijk dat de zintuigen en het brein goed met elkaar samenwerken. Het brein weegt en interpreteert binnenkomende zintuiglijke signalen en beoordeelt welke relevant en bruikbaar zijn op dat moment. Door deze samenwerking tussen de hersenen en de zintuigen is het kind doorlopend geinforeerd over zijn eigen lichaan en de omgeving. kan het kind zich aanpassen aan zijn omgeving, leert het over zichzelf en de omgeving. Zo dragen de zintuigen bij aan de ontwikkeling van rijke neurologische netwerken. De zintuigen spelen een essentiele rol in de activatieregulatie en de emotionele beleving. De sensorische informatieverwerking speelt een essentiële rol in de spraaktaal ontwikkeling van kinderen, het eten en drinken, de communicatie en interactie. Het niet ontstaan van wederkerige communicatie, articulatie problemen, kritisch eetgedrag, problemen met niet- of niet vloeiend spreken, extreem hand/mondcontact, kunnen een oorzaak hebben in een problematische of atypische sensorische informatie verwerking. Omdat er dikwijls geen duidelijke fysieke oorzaken zijn in de zintuigen worden sensorische informatieverwerkingsproblemen niet altijd herkend terwijl ze de ontwikkeling van het kind in al zijn facetten kunnen belemmeren. In deze cursus worden naast de kwetsbaarheden ook de kansen vanuit dezintuigen en de prikkelverwerking besproken.
Doelgroep: Logopedisten.
Omdat deze module gericht is op de begeleiding van kinderen verwachten wij dat de deelnemende logopedisten ten tijde van deze module met kinderen werken of praktijk vaardigheden en onderzoek kunnen oefenen bij vakcollega’s die met kinderen werken.
Locatie, data en lestijden
Data 2022: 15 en 16 juni, 30 juni en 4 juli (vol)
25 en 26 oktober, 7 november en 2 december
Informeer eventueel naar incompany mogelijkheden.
Lestijd 9.00-16.00 uur.
Kosten €750,- inclusief cursusmateriaal koffie/thee en lunch.
Accreditatie
Deze module is geaccrediteerd met 35 punten. Voorwaarden voor certificering: aanwezigheid op de 4 studiedagen. Je mag bij afwezigheid de lesdag een volgende module inhalen om alsnog het certificaat te ontvangen. Afhankelijk van de gemiste lesstof kan indien de lesstof dit toelaat en in overleg een vervangende opdracht worden aangeboden.
Docenten
Karin Brinkmann, logopedist
John Bos, neuropsycholoog
Leerlijnen
Onderzoeksleerlijn
De logopedist:
Kennisleerlijn
De Logopedist:
Behandel/interventieleerlijn
De logopedist:
Communicatieleerlijn
De logopedist:
Binnen de diverse leerlijnen wordt gebruik gemaakt van een methodisch handelingsplan om zo het onderzoeks- en interventieproces stapsgewijs methodologisch te kunnen doorlopen en te beschrijven.
Uitgangspunt is dat door klinisch redeneren en met behulp van het methodisch handelingsplan weloverwogen en onderbouwde keuzes kunnen worden gemaakt met betrekking tot analyse en onderzoek en de te ontwerpen interventiestrategie. Zo kunnen ouders, kinderen (en andere betrokkenen) optimaal ondersteund worden waardoor participatie van het kind in het dagelijks leven optimaal gerealiseerd kan worden
Studiebelasting
Aantal deelnemers
Minimaal 10 max 20
Contact:
Oude Vest 91
Leiden 071 8876472 (dinsdagmiddag, woensdag, donderdag en vrijdag)
info@anderskijkennaarkinderen.n