(kinder)fysiotherapie, Ergotherapeuten, Logopedisten, oefentherapeuten, Opleidingen
In de DSMV worden de sensorische informatieverwerkingsproblemen bij kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) beschreven. We kennen allemaal wel voorbeelden van kinderen met ASS die zintuiglijke prikkels veel heftiger ervaren dan leeftijdsgenootjes of van kinderen die buitengewoon geboeid zijn door bepaalde zintuiglijke prikkels en zich er wellicht in verliezen.
Cliënten met ASS verwerken sensorische prikkels en informatie op een unieke manier die wij (maar ook zij zelf) niet altijd meteen begrijpen. Hierdoor ontstaan misverstanden in de communicatie met de buitenwereld en wordt het gedrag niet altijd passend uitgelegd. Tijdens tweedaagse module zullen cognitieve verklaringsmodellen (Theory of Mind, Centrale Coherentie en Executieve Functies) en neurobiologische verklaringsmodellen worden uitgewerkt en ingezet om zo de zintuiglijke prikkelverwerking optimaal in kaart te brengen, te begrijpen en passende interventies te kunnen kiezen en te onderbouwen. De sensorische kansen en kwetsbaarheden worden in kaart gebracht op basis van evidence aangestuurd en ondersteund met casuïstiek en gerelateerd aan voorbeelden uit de dagelijkse beroepspraktijk. Deze module is bestemd voor ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten en logopedisten.
Voor logopedisten, (kinder)fysiotherapeuten, en ergotherapeuten biedt deze module de kans om kennis te maken met enerzijds de complexiteit van prikkelverwerkingsproblemen bij kinderen met ASS, anderzijds met de kansen die zintuigen en prikkelverwerking kunnen bieden in de ondersteuning van het kind en zijn ouder(s) of begeleider(s).
Kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) verwerken sensorische prikkels en informatie op een unieke manier. Ze zijn (over)gevoelig voor prikkels of nemen ze juist minder waar dan anderen of allebei tegelijk. Daarnaast zien we bij deze doelgroep uitzonderlijke zintuiglijke talenten, zoals zeer gedetailleerd kunnen waarnemen, beelden kunnen onthouden tot in de kleinste details of muziek kunnen reproduceren zonder muzikale achtergrond terwijl andere dingen in het dagelijks leven hun bijna onbegrijpelijk lastig afgaan. Het betekenis kunnen verlenen aan zintuiglijke prikkels blijkt soms lastig, of het begrip dat een prikkel in de ene context totaal iets anders betekent dan in de andere context. Prikkels worden moeilijker omgezet in handelingsplannen. Dit heeft meteen een impact op het dagelijks bewegend- en adaptief bewegend functioneren en beleven. Zintuigen liggen aan de basis van ieder handelen en beleven en maken aanpassing van het kind aan zijn omgeving mogelijk. In de DSM-5 zijn de hypo-en hyperresponsiviteit voor het eerst als officiële subcriteria bij ASS onderkend en beschreven.
Het in kaart brengen van de zintuiglijke prikkelverwerking bij kinderen met ASS is niet zo eenvoudig en vraagt om een brede kijk op prikkelverwerking vanuit verschillende verklaringsmodellen. Door de prikkelverwerking goed in kaart te brengen kunnen interventiestrategieën op maat voor en met het kind en zijn ouders of begeleider(s) worden ontworpen.
Deze module wordt op basis van evidence aangestuurd en wordt ondersteund door talloze praktijkvoorbeelden vanuit de ruime ervaring van de docenten.
Algemene Informatie
Doelstellingen 4 daagse module:
Kennisleerlijn:
Vaardigheden leerlijn:
Communicatie/interactie leerlijn:
Voor wie:
(kinder)fysiotherapeuten , ergotherapeuten en logopedisten met minimaal een 10 daagse modules van AKK. Let op, er wordt geen aandacht meer besteed aan de uitleg van zintuigen, het model van W.Dunn, het matrixmodel, asecret en het ZAP. Er wordt op toepassingsniveau aangesloten bij aanwezige basiskennis. Van deelnemers wordt verwacht dat zij actieve inbreng hebben met ondersteunend beeldmateriaal en individuele casuïstiek.
Contact: Inhoudelijke vragen: Miriam Hufen (ergotherapeut)
e-mail: info@anderskijkennaarkinderen.nl
Telefoon 071 8876472
Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 20
Data 4 daagse 2021: 1 april, 26 april, 11 mei en 8 juni
Locatie: Oude Vest 91 te Leiden
Kosten: 4 daagse €630,- inclusief cursusmateriaal, lunch, koffie en thee.
Accreditatie 4 daagse module voor algemeen- en kinderfysiotherapeuten aangesloten bij het KNGF met 24 punten, voor (kinder)fysiotherapeuten aangesloten bij het keurmerk, logopedisten en ergotherapeuten met 32 punten
literatuur : Boek Autisme en zintuiglijke problemen, verkrijgbaar met korting op deze module.
Docenten
Docenten:
M.J Hufen (ergotherapeut),
Drs J. Bos (neuropsycholoog en fysiotherapeut)
Prof. dr. Ina van Berckelaer-Onnes (Faculteit der Sociale Wetenschappen, Leiden)
Inschrijven
Inschrijven kan via de website of door het sturen van een email naar info@anderskijkennaarkinderen.nl . Wij sturen dan een inschrijfformulier.
De deelnemer schrijft zich in voor een opleiding of cursus door het invullen en ondertekenen van een inschrijfformulier online. Het telefonisch reserveren van een cursusplaats is ook mogelijk maar zal altijd bevestigd moeten worden met een ingevuld inschrijfformulier.
Locatie www.ov91.nl ; Oude vest 91 te Leiden
Voorwaarden Op al onze opleidingen en activiteiten zijn de algemene voorwaarden van toepassing die u kunt vinden op de website /index.php/algemene-voorwaarden-akk
Internet: www.anderskijkennaarkinderen.nl
NRTO/CRKBO
AKK is geregistreerd lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en CRKBO geregistreerd en derhalve vrijgesteld van BTW onderwijs activiteiten verzorgen.
Certificaat
De deelnemer die de module afrondt ontvangt het AKK-certificaat met de vermelding van het aantal toegekende accreditatiepunten. AKK draagt zorg voor het doorgeven van de accreditatiepunten aan de Kwaliteitsregisters voor Paramedici waarvoor deze module geaccrediteerd is.