Diëtisten, Opleidingen
Eten is één van de meest belangrijke, maar ook complexe vaardigheden die kinderen leren. Doordat eten zo complex is, zijn eetproblemen bij kinderen veel voorkomend. Kinderen met ASS laten meer problemen zien rondom het eten en drinken dan leeftijdsgenootjes zonder ASS. (Kinder)diëtisten krijgen steeds meer kinderen met ASS en complexe vraagstellingen rondom eten en drinken aangemeld. Deze module richt zich op prikkelverwerking in relatie tot kritisch eetgedrag en richt zich niet op de gekwalificeerde eetstoornissen zoals omschreven in de DSM-5.
Algemeen:
Kinderen met ASS hebben dikwijls een bijzondere prikkelverwerking die zijn weerslag kan hebben op het eetgedrag van kinderen. De praktijk leert dat het in kaart brengen van de zintuiglijke prikkel verwerking bij kinderen met ASS vraagt om een brede, wellicht andere, kijk op prikkelverwerking en daaruit voortvloeiend (eet)gedrag. Zintuiglijke prikkels kunnen als overweldigend worden ervaren of bepaalde zintuiglijke prikkels worden totaal niet opgemerkt. Kinderen met een verminderde respons op zintuiglijke prikkels nemen bijvoorbeeld honger en een verzadigingsgevoel niet waar en voelen niet goed hoe ze eten veilig kunnen verwerken. Kinderen met een (over)gevoeligheid voor prikkels kunnen zoveel last hebben van prikkels uit de omgeving, de smaak, geur en textuur van de voeding zelf dat ze zeer specifieke voedingsvoorkeuren opbouwen, voeding gaan vermijden en/of weigeren. Daarnaast zien we bij deze doelgroep uitzonderlijke zintuiglijke talenten, zoals super-gedetailleerd kunnen waarnemen, beelden kunnen onthouden tot in de kleinste details of muziek kunnen reproduceren zonder muzikale achtergrond terwijl andere dingen in het dagelijks leven hun bijna onbegrijpelijk lastig afgaan. Het betekenis kunnen verlenen aan zintuiglijke prikkels blijkt soms lastig of het begrip dat een prikkel in de ene context iets totaal anders betekent dan in de andere context.
3 daagse module Anders kijken naar kritisch eetgedrag bij kinderen met ASS
Doelgroep:
(kinder)diëtisten
Voorkennis:
Voor (kinder)diëtisten, geregistreerd in het Kwaliteitsregister, die de module Anders Kijken naar kritische eters reeds gevolg hebben. Werkervaring met kinderen vereist.
Data 2022: worden binnenkort gepland
Kosten:
€525,- inclusief lesmateriaal inclusief koffie, thee en lunches. (excl. aanschaf methode en materialen van de Kinder(di)eetcreatie). Het aanschaffen van de methode van de Kinderdi(eet)creatie is geen verplichting. Er is tijdens de module materiaal aanwezig.
Kosten abonnement van de Kinder(di)eetcreatie en methode Eetproblemen rondom autisme spectrum stoornis (optioneel na het volgen van deze cursus):
Algemene voorwaarden m.b.t. lidmaatschap en aanschaf methode kunnen worden opgevraagd via info@kinderdieetcreatie.nl. Tijdens de cursus zijn deze in te zien.
Accreditatie:
(kinder)diëtisten: 24 punten
Aantal deelnemers:
minimaal 10 en tijdelijk maximaal 16 i.v.m. corona-richtlijnen
Algemene informatie:
Tijdens deze driedaagse module worden de zintuiglijke verwerkingsproblemen in relatie tot eten en drinken vanuit een breed referentiekader uitgewerkt. Enerzijds worden sensorische modulatieproblemen (hyper- en hyporesponsiviteit) vanuit een neuropsychologisch referentiekader besproken, Daarnaast worden cognitieve verklaringsmodellen besproken (Theory of Mind, Centrale Coherentie en Executieve Functies) en gerelateerd aan problemen rondom eten en drinken.
Er zijn op dit moment nog weinig wetenschappelijke publicaties met betrekking tot kritisch eetgedrag en Autisme. Het betreft een nog jong onderzoeksveld. De zintuiglijke problemen zijn voor het eerst opgenomen als sub-criterium in de DSM 5 waardoor er meer aandacht in het onderzoeksveld is voor deze problematiek. onderzoek en best practice.
De cursus Anders Kijken naar eetgedrag bij ASS ondersteunt de diëtist in keuzes rondom diagnostiek en begeleiding. Na het afronden van de praktische en theoretisch onderbouwde cursus kun je de volgende dag in je praktijk al aan de slag met de informatie en materialen.
Na deze module kan je de kansen en kwetsbaarheden vanuit de prikkelverwerking en de cognitieve verklaringsmodellen Theory of Mind, Centrale Coherentie en Executieve Functies relateren aan zorgvragen die bij de (kinder)diëtist binnenkomen. In samenspraak met (waar mogelijk) het kind en de ouder(s) wordt vanuit evidence en best-practise toegewerkt naar een begeleidingsstrategie die past bij het kind in zijn omgeving (thuis, instelling, ziekenhuis). Deze module is alleen toegankelijk voor (kinder)diëtisten die de module Anders Kijken naar kritische eters hebben gevolgd. De Kinder(di)eetcreatie heeft een bij deze module passende methodiek. De cursus kan ook gevolgd worden zonder gebruik te maken van deze methodiek. Wij zorgen ervoor dat er materiaal aanwezig is zodat u vrijblijvend kan kennismaken met deze methodiek.
Samenwerking tussen Anders Kijken naar Kinderen en de Kinder(di)eetcreatie
De cursus komt tot stand door de unieke samenwerking tussen Anders Kijken naar Kinderen en de Kinder(di)eetcreatie. Anders Kijken naar Kinderen verzorgd ruim 20 jaar opleidingen voor therapeuten, leerkrachten ouders, pedagogen en psychologen lezingen en studiedagen over Sensorische Informatieverwerking.
De Kinder(di)eetcreatie ontwikkelt methoden en spelmateriaal voor het begeleiden van kinderen met een diëtistische hulpvraag. Het materiaal daagt uit, enthousiasmeert en speelt in op de belevingswereld en nieuwsgierigheid van kinderen. Dit is gecombineerd met ruime werkervaring en heeft een complete methode opgeleverd die goed toepasbaar is in de praktijk van de (kinder)diëtist.
Wil je weten hoe je, door anders te kijken, kinderen met ASS beter kunt begeleiden/ behandelen? Ben je benieuwd naar de relatie tussen Sensorische Informatieverwerking en eten en drinken? Wil je naast de kwetsbaarheden juist de kansen zien ten aanzien van prikkelverwerking een eten en drinken? Wil je meer weten over de cognitieve verklaringsmodellen (Theory of Mind, Centrale Coherentie en Executieve Functies) en neurobiologische verklaringsmodellen in relatie tot eet en drinkproblemen? Zeg jij ja tegen theoretische een gedegen onderbouwing en wil je gericht kunnen doorverwijzen en meer kunnen betekenen in de samenwerking met andere zorgprofessionals? Wil jij werken met deze methodiek met uitgebreide professionele materialen en werkbladen en je kunnen onderscheiden met jouw praktijk? Dan ben je welkom op de cursus “Anders Kijken naar kritisch eetgedrag bij ASS”.
Leerdoelen
De (kinder)diëtist:
Onderwerpen:
Leerlijnen en doelstellingen
Kennisleerlijn, Onderzoek en Vaardigheden en Communicatie leerlijn:
Kennisleerlijn:
De deelnemer:
Analyse leerlijn:
De deelnemer:
Vaardigheden leerlijn:
De deelnemer:
Communicatie leerlijn:
De deelnemer:
Werkvormen:
Inlichtingen en aanmelding:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Annemieke Caminada
071-8876472 (bij voorkeur op maandagmiddag, dinsdag of vrijdag) of via
info@anderskijkennaarkinderen.nl
Certificering:
De deelnemer die de module afrondt ontvangt het AKK-certificaat met de vermelding van het aantal toegekende accreditatiepunten. AKK draagt zorg voor het doorgeven van de accreditatiepunten aan de Kwaliteitsregisters voor Paramedici waarvoor deze module geaccrediteerd is. Accreditatiepunten zijn opgebouwd uit studie uren (lesuren) en verwerkingsuren.
Docenten: Deze module wordt gegeven door:
Inschrijving:
U kunt zich op de volgende manieren inschrijven voor deze cursus:
Algemene voorwaarden:
AKK hanteert de algemene voorwaarden zoals deze door de NRTO Nederland zijn voorgeschreven en getoetst. U kunt deze vinden op deze website op de homepage onderaan in de blauwe balk.